lauantai 9. helmikuuta 2008

Uusi kikka: Synnytetään Suomessa, niin saadaan jäädä Suomeen


Romanikerjäläiset ovat keksineet uuden keinon jäädä kuppaamaan suomalaisten veronmaksajien ylläpitämää sosiaaliturvaa. Tullaan viimeisillään raskaana Suomeen ja synnytetään täällä, niin automaatti on valmis. Kaikki vaan tänne, kyllä me maksetaan! Voi hyvänen aika sentään!

Romanialaisten kerjäläisten Helsingissä olo sai perjantaina uusia dramaattisia piirteitä.

Helsingin lastensuojelu lähetti jo aiemmin viikolla romanialaisen romaniäidin ja tämän lapsen kotimaahan. Perjantaina piti olla viimeisillään olevan odottavan äidin vuoro, mutta matka keskeytyikin supistuksiin ennen kuin alkoi.

Syy romaniäitien kotimaahan ohjaamiseen oli Helsingin sosiaalipäivystyksen johtajan Olli Salinin mukaan lastensuojelullinen.

"Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaisesti lasten turvallisuus on taattava", Salin sanoi perjantaina.

Mihaela Aurelia Stoican piti perjantaina matkustaa laivalla ensin Ruotsiin ja sieltä myöhemmin bussilla Romaniaan. Suomen viranomaiset olivat varanneet liput valmiiksi. Virallisesti toimenpidettä kutsutaan "maasta avustamiseksi".

Salin ja viranomaiset odottelivat Stoicaa ja lapsen isää perjantaina kello kaksi lastensuojelun tiloissa auttaakseen heidät matkaan.

Helsingin lastensuojelussa ei tiedetty, että samaan aikaan Stoicalle jo tilattiin ambulanssia Helsingin Asematunneliin.

Viranomaisten käsitys oli lisäksi, että muutkin suvun naiset olivat lähdössä "omasta halustaan ja itsensä kustantamina".

Perjantaina illalla ei vielä tiedetty, lähtivätkö he.

Ulkomaalaispoliisin tutkintayksikön johtaja Jaakko Heinilä muistutti perjantaina, ettei operaatio kuulunut heille.

"Peruste on lastensuojelullinen", Heinilä sanoi.

"Sen sijaan on mielenkiintoista, mikä heidän kastijakonsa on. Ketkä romaneista kerjäävät kadulla, ketkä ajelevat autoilla maakunnissa?" hän mietti.

Perjantaina ei vielä ollut tiedossa, oliko Mihaela Aurelia Stoican ja Trandafir Surasin lapsi jo syntynyt.

Syntymäpaikan perusteella lapsi saa Suomen kansalaisuuden silloin, kun lapsi syntyy Suomessa eikä voi saada minkään vieraan valtion kansalaisuutta, sanoo laki.

Tämä lapsi syntynee romanialaiseksi Suomessa.HS

Ei kommentteja: