Poliisille on tullut ennätysmäärä rahanpesuilmoituksia. Suurin osa näistä ilmoituksista liittyy huumekauppaan ja harmaaseen talouteen. Kun tiedämme, mitkä ryhmät tällaisia tekoja tehtailevat, niin on ihme ja kumma, ettei siihen puututa voimakkaammalla kädellä. Suomen pizzerioista ja ravintoloista on yli puolet maahanmuuttajien käsissä ja jokainen näistä etnisistä ravintoloista on potentiaalinen rahanpesun kohde. Toki myös muukin harmaa talous jyllää näissä kuppiloissa. Ei kysymys ole suomalaisten haluttomuudesta tehdä töitä ja perustaa yrityksiä,vaikka näitä pizzerioita, vaan kysymys on juurikin tuon rahoituksen puute, sillä suomalaiset eivät saa rahoitusta kovinkaan helposti yrityksiinsä, mutta mamut saavat! Etnisillä ryhmillä on omat kanavansa hankkia rahoitusta yrityksiinsä, eivät he pankkeja käytä, vaan raha tulee ulkomailta, tai muuten hämäristä lähteistä. Terrorismia rahoitetaan myös suurimmasta osasta näistä pizzapaikoista, sillä kokemukseni ja näkemykseni mukaan puolet päivän kassoista lyödään ohi ja siitä maksetaan kymmenykset sitten kansainvälisille rikollisryhmille ja kuppiloiden pitäjien kotimaihin.
Rahanpesuepäilyistä ennätysmäärä ilmoituksia
Rahanpesuepäilyistä tehtyjen ilmoitusten määrä nousi viime vuonna uuteen ennätykseen. Keskusrikospoliisin yhteydessä toimiva rahanpesun selvittelykeskus kirjasi kaikkiaan 17 370 ilmoitusta rahanpesua koskevista epäilyttävistä liiketoimista. Lisäksi kirjattiin 288 ilmoitusta terrorismin rahoittamista koskevista epäilyistä. Ilmoitusten yhteismäärä oli lähes 7 700 kappaletta edellisvuotta suurempi. Ilmoitusvelvollisten aktiivisuus lisääntyi selvästi vuonna 2007.
Selvittelykeskus siirsi esitutkintaan yli 2 500 ilmoitusta, eli lähes 15 prosenttia kaikista vastaanotetuista ilmoituksista. Myös tämä määrä oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Näistä tapauksista 64 prosenttia liittyi talousrikollisuuteen, 25 prosenttia rahanpesurikoksiin ja seitsemisen prosenttia huumausainerikollisuuteen.
Rahanpesuepäilyjen selvittäminen ja tutkinta ovat osa järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaa, jossa yksi tehokkaimmista keinoista on rikoshyödyn ottaminen pois rikollisilta. Vuonna 2007 selvittelykeskuksen toiminnan kautta saatiin rikoshyötyä viranomaisten haltuun noin 900 000 euroa. Tästä noin 130 000 euroa saatiin epäiltyjen liiketoimien jäädytysten avulla ja noin 770 000 euroa muilla turvaamistoimilla. Lisäksi yksikkö sai muutoin torjutuksi rikosvahinkojen syntymistä yhteensä 1,3 miljoonan euron arvosta.
Vuoden 2008 aikana selvittelykeskuksen painopistealueina ovat terrorismin rahoituksen torjuntaan liittyvät haasteet, analyysitoiminnan sekä rahanpesurekisterin edelleen kehittäminen. Vuoden 2007 aikana selvittelykeskuksen toimesta käynnistettiin useita järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyviä tutkintakokonaisuuksia. Tämä kuuluu myös vuoden 2008 tavoitteisiin. Lähde
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti