perjantai 29. helmikuuta 2008

Pieniä tuomioita somalien khat-jutussa


Joku lehti sentään uskaltaa julkaista edes yhden tuomitun maahanmuuttajan nimen. Nimittäin aiemminkin täällä blogissani mainitun khat-liigan pääsyytetty, Mohamed Shariif Ali, sai vain hiukan päälle kolmen vuoden tuomion tänään päättyneessä oikeudenkäynnissä. Muut samaan liigaan kuuluneet somalit saivat pääsääntöisesti vain ehdollisia tuomioita, eli käytännössä vain päänsilityksiä laajasta huumeen salakuljetuksesta ja rahanpesusta. Näin taas suvaitsevaiset oikeusoppineet antoivat selvän signaalin maailman rikollisille tulla Suomeen rötöstelemään, sillä tuomiot varsinkin maahanmuuttajien rikoksissa ovat naurettavan pieniä. Olin jo muuten kirjoittamassa valtalehtien vaisusta kommentoinnista tänne blogiini tästä tuomiosta, mutta Uusi Suomi veti kuitenkin hiukan pidemmän korren tässä kilpailussa. Khat-huume on pääasiassa somalien huume, jota he yrittävät laillistaa Euroopassa ja pohjois-Amerikassa, sekä Kanadassa. Kuten kuvasta näkyy, sitä käyttävät myös naiset.

Tuhansien kilojen khat-huumekauppa toi kahdelle ehdotonta ja kolmelletoista ehdollista vankeutta. Helsingin käräjäoikeus katsoi bisneksen olleen pitkälti yhden kolmekymppisen miehen, Mohamed Shariif Alin, hyppysissä. Hän sai 3 vuotta 6 kuukautta vankeutta vuosina 2005–2007 tehdystä törkeästä huumausainerikoksesta.

Alin todettiin pitäneen hallussaan ja välittäneen ainakin 4 200 kiloa khatia. Muut liigan jäsenet muun muassa toivat ainetta maahan Saksasta ja lähettivät päätekijän rahoja ulkomaille. Teot tuomittiin tavallisina ja törkeinä huumausainerikoksina ja rahanpesuna.

Toisen ehdottomista vankeustuomioista sai apuri, joka hoiti muun muassa liiketoiminnan kirjanpitoa ja rahojen perimistä. Tuomio on 1 vuotta ja 6 kuukautta.

Ali ja osa muista tuomituista määrättiin korvaamaan yhteisvastuullisesti valtiolle rikoksena saatuna hyötynä 210 000 euroa.

Oikeus toteaa, että khatia on tuotu Suomeen lentoteitse viikoittain lukuisia suhteellisen pieniä eriä. Vastaajilla ei ollut käytettävissään suuria tuloja. Organisaation vetäjä työskenteli Suomessa esimerkiksi siivoojana. US


Ei kommentteja: