tiistai 13. marraskuuta 2007

Helsinki haluaa kerjäläisistä eroon


Vihdoin on jotain järjen valoa nähtävissä näiden huijarikerjäläisten tapauksessa, ainakin Helsingissä. Helsingin kaupunki on nimittäin päättämässä, että kerjäläisistä on päästävä eroon ja pikimmiten, tai muuten valtavat kerjäläislaumat tulevat muiden euroopan maiden esimerkin mukaisesti jäädäkseen katukuvaan. Vielä kun päästäisiin niistä huijarikaupustelijoista eroon, jotka ovat hyysäreiden suosiollisella tuella rikastuttaneet maatamme menneenä kesänä. Vielä tuossakin linjauksessa on parantamisen varaa, sillä nyt nämä kerjäläiset ohjattaisiin sosiaaliviraston hyysäreiden käsiin, jotka tunnetusti saavat vain aikaan veronmaksajien kukkarolla kalliiksi käyviä päätöksiä ja tekoja.

Kadulla kerjäävät ulkomaalaiset voivat jäädä yhden kesän ilmiöksi, jos Helsingin kaupunki saa tahtonsa läpi. Helsinki ajaa muutosta kansallisiin ohjeisiin, koska nykyinen järjestyslaki ei anna oikeutta puuttua sellaiseen kerjäämiseen, joka ei häiritse kaupunkilaisia.

- Kyllähän me haluamme heidät pois katukuvasta, myöntää kaupunginhallituksen puheenjohtaja Suvi Rihtniemi (kok.).

Hän tähdentää, ettei tämä linjaus tarkoita välttämättä maastakarkoitusta, vaan ohjausta sosiaaliviraston hoiviin.

- Ongelmia on ollut niiden pienten lasten kanssa, jotka ovat seuranneet vanhempiaan Suomeen. On koettu, ettei heidän asemaansa pystytä puuttumaan, sanoo Rihtniemi.

Helsingin sosiaalivirasto on hoitanut yksittäisiä kerjäläistapauksia tämän vuoden aikana. Näiden kokemusten perusteella sosiaalivirasto haluaa, että valtiovalta antaa selkeät toimintaohjeet. Alaikäisten lasten kohtalo selvitetään joka tapauksessa ja apua annetaan tapauskohtaisesti.

Sosiaalivirasto pitää järkevänä, että kaupunki tarjoaa tilapäistä majoitusta, jos se lastensuojelun näkökulmasta on ilmeisen välttämätöntä.

Naapurimaiden kokemusten perusteella voidaan olettaa kerjäläisten määrän lisääntyvän. Valtaosa viimekesäisistä ulkomaalaisista kerjäläisistä oli Romanian ja Bulgarian romaneja. Poliisi ei ole havainnut, että taustalla olisi johdettua, järjestäytynyttä toimintaa.

- Tavoitteena kuitenkin olisi, ettei Suomesta tulisi niin houkuttelevaa kohdetta ulkomaalaisille kerjäläisille, linjaa Rihtniemi.

Helsingin kaupunginhallitus käsitteli kerjäläiskysymystä maanantaina. Ilta-Sanomat/Vartti

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hävetkää Helsinki, kaupunginhallitus ja blogin kirjoittaja.