perjantai 25. tammikuuta 2008

Selkärangattomat muukalaiset kotiutuvat Eurooppaan


Tottahan tämäkin uutinen on. Euroopasta löytyy jo niin paljon selkärangattomia maahanmuuttajia, että on ihme, ettei Eurooppa ole jo hävinnyt kartalta! Jatkuvasti saamme lukea näistä limanuljaskoista, jotka yrittävät saada Euroopan haltuunsa, ja vieläpä viranomaisten tuella. On suorastaan ihme, ettei mittavampia vahinkoja ole syntynyt! Tuo kuvassa näkyvä alkueläin on löytynyt muuten Nokian vesijohtovedestä.

Globalisaatio ja ilmastonmuutos on tuonut Eurooppaan kasapäin hyönteisiä, matoja, simpukoita ja muita selkärangattomia, joita täällä ei ole tavattu aikaisemmin.

Ranskalaiset tutkijat ilmoittivat tänään tutkimustuloksestaan, jonka mukaan uusien lajien määrä on lisääntynyt huomattavasti viime vuosina.

Ranskan Kansallisen maataloustutkimuksen instituutin Inran julkaisemassa lehdistötiedotteessa kerrottiin, että vuosina 2000-2007 Eurooppaan kotiutui joka vuosi 19 "eksoottista" lajia. Vuosina 1950-1975 vuosittain maanosaamme asettui vuosittain kymmenen uutta tulokasta.

Aasiasta eniten tulijoita

Eniten muukalaislajeja saapuu Aasiasta ja seuraavaksi eniten Pohjois-Amerikasta. Alle kymmenen prosenttia tulijoista on tuotu Eurooppaan tarkoituksellisesti.

Loput ovat matkustaneet kuljetuskonteissa, kuorma-autoissa ja lentokoneissa kauppatavaran mukana ja pystyneet sopeutumaan Eurooppaan ilmaston lämmetessä.

Kalat, linnut, nisäkkäät ja kasvit mukaan lukien Euroopassa elää kaikkiaan 10 822 muukalaislajia. Kasvit muodostavat noin kolmanneksen vierasperäisistä lajeista.

Muukalaisten joukossa on kuitenkin huolestuttavia tulokkaita kuten aasialainen tiikerimoskiitto (Aedes albopictus), joka on levittänyt kuumetautia Italiassa.

Listaa kutsumattomista vieraista kokoaa 15 eurooppalaista instituutiota, joista käytetään yhteisnimitystä DAISIE (Delivering Alien Invasive Species in Europe). DAISIE:n verkkosivut löytyvät osoitteesta http://www.europe-aliens.org/

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

asiallista ja hyvä blogi! itse olen kanssa vittuuntunut hs ja muiden paska lehtien neekerien suojeluun. Tosin yleensähän itse voi pääteellä aina mitä ne ovat taas tehneet.Porukalla ryöstöt ovat nokikeppien tekosia ja raiskaukset myös. Taitaa muutenki suurin osa raiskauksista olla niiden eläinten tekosia. Yleensähän mainitaan jos on suomalaisesta kyse. Jatka samaan tyyliin vaan , koska jonkun on kerrottava totuus!