torstai 10. tammikuuta 2008

Näin suomalaisia vanhuksia kohdellaan omassa maassaan


Olga Laajoki, 87, joutuu asumaan huonokuntoisessa talossaan, jota ei saa lämmittää, koska viranomainen oli asettanut hellan ja uunin käyttökieltoon. Jos samassa tilanteessa olisi maahanmuuttaja, Olgan avuksi olisi jo tullut leegio hyysäreitä huutamaan kovaan ääneen, kuinka viranomainen on rassiisti ja paha ihminen ja että Olgan on heti saatava kunnalta asunto. Mutta koska Olga on alkuperäinen suomalainen vanhus, häntä saa kohdella miten tahtoo, ilman, että Tuija Brax, tai Astrid Thorskaan puuttuisivat siihen.

Paleltuuko 87-vuotias Olga kotiinsa?

10.1.2008 07:01

- Kaikkea sitä elämässä sattuu, 87-vuotias Olga Laajoki huokaa pirtissään Oulun Sanginsuussa toppatakki yllään.

Toppatakki on hänen kodissaan tällä hetkellä välttämätön varuste, sillä Laajoki ei ole lämmittänyt 1700-luvulla rakennettua hirsitaloaan lainkaan maanantaisen sairaalasta paluunsa jälkeen.

- Olin sairaalassa neljä päivää. Sairaalassa ollessani koiria hoitanut ja taloa lämmittänyt poikani oli soittanut paikalle paloviranomaisen, joka oli laittanut uunin lämmityskieltoon, Laajoki selvittää. Laajoki on lämmittänyt talonsa tähän asti pirtin seinustalla kohoavalla vanhalla punaisella tiiliuunilla, sillä talossa ei ole sähkölämmitystä. Tiiliuuni on viranomaisarvion mukaan todella huonokuntoinen ja vaarallinen.

- Minulla ei ole muuta lämmitystä kuin uuni ja hella. Sähkölämmitystä sulaketaulu ei kestäisi.Suurin ongelma Olga Laajoelle on tällä hetkellä talon kylmyys, sillä pakkanen on viime päivinä pyörinyt kymmenen asteen tuntumassa.

- Ei täällä voi leninkisillään olla. Ilman lämpöä vesijohdot ja kukat jäätyvät, ja vettä tarvitsen joka päivä kun keitän ruokaa, Laajoki surkuttelee. - Nyt on kaiken lisäksi keskitalvi, ja tammihelmikuu ovat kovia kuukausia. En ole jääkarhu, enkä jaksa hypätä narua että pysyn lämpöisenä. Täällä minä sitten istun ja ihmettelen. Ilta-Sanomat


1 kommentti:

Arvo Suomalainen kirjoitti...

Kun viranomaiset ja maan päättäjät eivät halua ottaa vastuuta entisistä veronmaksajista, löytyy onneksi suomalaisista ystävistä ja kylänmiehistä vielä talkooapua, jotta Olgalle saadaan lämpö asuntoon:

"Olgalle uusi uuni!
11.1.2008 06:33

- Ihmisiä soitti pitkin päivää ja lohdutteli, että apua on tulossa. Tahtoisin halata näitä kaikkia ihmisiä, 87-vuotias Olga Laajoki huokaa helpottuneena.

Ilta-Sanomat kertoi Olga Laajoen vaikeasta tilanteesta eilen. Laajoki on joutunut maanantaista lähtien elämään talossaan Oulun Sanginsuussa toppavaatteet päällään, sillä 1700-luvulla rakennetun talon vanhaa tiiliuunia ei saa enää lämmittää.

Paloviranomaiset asettivat uunin käyttökieltoon, kun kävi ilmi, että huonokuntoinen uuni on jopa hengenvaarallinen. Sähkölämmitystä hirsitalossa ei ole.

Täysin poissuljettu vaihtoehto Laajoelle on muutto pois omasta rakkaasta kodista, jonka hän jakaa kahdeksan Japanese Chin -rotuisen pikkukoiran kanssa.

IS:n uutisen jälkeen Laajoelle tarjottiin sekä uuninkorjausapua että upouutta uunia.

- Tämä oli kyllä maailman paras uutinen, olen niin onnellinen. Uusi uuni olisi jo ylellisyyttä, Olga Laajoki kiittelee.

Laajoen mielestä oli hienoa huomata, ettei hän ole yksin.

- Ystävät ja sukulaiset ovat soitelleet pitkin päivää. He tietävät, että eläimet ovat minulle koko elämä, ja ymmärsivät, että en voi vain yks kaks lähteä vanhainkotiin."