torstai 9. elokuuta 2007

"White flight" on totta monessa lähiössä Helsingissä


Olen itse, kyllästyneenä jatkuviin häiriöihin naapurustossani, etsiskellyt uutta asuntoa täältä Itä-Hgistä, vielä löytämättä sitä. Toivottavasti löydän pian, sillä olen niin kypsä tähän asujaimistoon. Talo ja pihapiiri olisi kyllä asiallinen, mutta sitä mekkalaa ja virtsanhajua hississä ei kestä vanha erkkikään. Oheisessa Hyysärin jutussa on paneuduttu juuri tähän. Mutta naurattaa tuo lause: "Etninen eriytyminen on todellisuutta etupäässä kaupungin vuokrataloissa. Ilmiötä ei ole havaittavissa asunto-osaketaloissa." Ei tietenkään sitä ole havaittavissa osaketaloissa, sillä vaikka kuinka fattalla tienaa hyvin, ei silläkään tienaa niin hyvin, että voisi osakkeen ostaa, ainakaan 4-5 huonetta käsittävän osakkeen. Ja niin isojahan osakehuoneistoja, mitä mamut tarvitsevat, ei hevillä löydä, ainakaan halvalla. Perhekoot kun mamuilla tuppaavat olemaan suuria, niin tarve isoon asuntoon on ilmeinen. Tosin tiedän tapauksia täällä Itä-Helsingissä, joissa sosiaaliviranomaiset ovat ostaneet isoja asuntoja osaketaloista ja "vuokranneet" ne ihquille maahanmuuttajalle, moniosaajille. Ja taas kustannukset maksaa kansa!

edit: Ajelin tuossa Vuosaaressa viime viikolla ja katselin sitä ankeuttajien määrää, mikä ennen niin siistissä kaupunginosassa oli harvinaista näkyä, vielä 90-luvun alussa. Uusia taloja, hienossa merenrantaympäristössä, johon alkuperäisellä suomalaisella ei useinkaan ole varaa, koska fatta ei ole avustamassa asuntohankintaa. Miksi pitää tuokin kaupunginosa sulkea suomalaisilta?

Maahanmuuttajat ovat keskittymässä tiettyihin Helsingin kaupunginosiin ja siellä jopa yksittäisiin kaupungin vuokrataloihin.

Yli 60 prosentilla Helsingissä asuvista, vierasta kieltä äidinkielenään puhuvilla on koti talossa, jossa jo viidennes muistakin asukkaista on maahanmuuttajataustaisia.

Tällaisten talojen määrä kaksinkertaistui vuosina 1996-2002, käy ilmi Katja Vilkaman Helsingin yliopiston maantieteen laitokselle tekemästä pro gradu -tutkielmasta. HS:n juttu tästä

.

Ei kommentteja: