perjantai 29. elokuuta 2008

Oliko ihan oikeansuuruiset tuomiot?


Teinitytsy järjesti äitinsä palkkamurhan, joka sitten epäonnistui, kun uhri pääsi pakenemaan parvekkeelle ja soittamaan apua. Teon tilannut sai vain viisi vuotta ja varsinainen tekijä pääsi syyntakeettomana kuin koira veräjästä. Yksi asiaan sekaantunut tuomittiin seitsemäksi vuodeksi ehdottomaan. Olisin itse kyllä tuominnut toisin, jos olisin tuomari! Taas kerran tässäkin uutisoinnissa pistää silmään se, että jos tekijöinä olisi ollut ulkomaalaistaustaisia, nimiä ei olisi julkaistu! Nyt kun tekijöinä supisuomalaisia, nimet ovat isolla! Kuvassa jutussa rahallisesti hyötyvien joukkio, ja tekovälineen malli!

Äitinsä palkkamurhan tilannut tyttö sai viisi vuotta vankeutta

Hankkeeseen suostunut mies sai seitsemän vuotta murhan yrityksestä

STT, JANNE HUUSKONEN

Helsinki Helsingin käräjäoikeus antoi perjantaina tuomiot niin sanotussa äidin palkkamurhajutussa. Äitinsä surmaamisen tilannut teinityttö sai viisi vuotta vankeutta. Tuomio tuli muun muassa yllytyksestä murhan yritykseen nuorena henkilönä. Kovimman tuomion, seitsemän vuotta vankeutta, sai murhaa yrittänyt nuori mies.

Tytär taivutti 19-vuotiaan miehen mukaan hankkeeseen lupaamalla henkirikoksesta palkkioksi 30 000 euroa. Hän kuvaili miehelle äitinsä tuntomerkit, neuvoi osoitteen ja antoi asunnon avaimen. Oikeuden mukaan tuolloin 16-vuotias tyttö otti asian puheeksi useita kertoja.

Mies suunnitteli henkirikosta kaverinsa kanssa noin kahden viikon ajan. Kaverin hän houkutteli mukaan lupaamalla palkaksi rahaa.

Kolme miestä lähti äidin asunnolle Helsingin Pasilaan tammikuussa. Mukana heillä oli varsijousi, puukko ja nikotiinia sisältävä myrkkyruiske. Kaksi miehistä hankkiutui sisälle asuntoon peitetarinan avulla. Yksi jäi odottamaan rappuun.

Sisällä toinen ampui naista varsijousella päähän, minkä jälkeen teko oli tarkoitus viimeistellä puukolla ja ruiskeella. Henkirikos jäi kuitenkin yritykseksi, kun uhri pakeni parvekkeelle.

Oikeus katsoi, että asuntoon tunkeutuneet miehet syyllistyivät murhan yritykseen. Liipaisimesta vetänyt oli mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeeton, ja oikeus jätti hänet ilman rangaistusta. Sen sijaan Teddy Henri Mikael Kaksonen, 19, sai seitsemän vuoden tuomion.

Puolustus myönsi tapon yrityksen. Sen mukaan teko ei ollut vakaasti harkittu. Oikeuden mielestä tappamiseen ryhtyminen palkkiota vastaan oli erityisen törkeää.

Äidille 11 000 euron korvaukset

Rapussa odottanut, mutta tekovälineet sisältävän kassin kantanut 21-vuotias Janne Hannu Kalevi Saikanmäki sai kolme vuotta avunannosta murhan yritykseen.

Oikeuden mukaan mies tiesi murhasuunnitelmasta ja oli luvannut ottaa syyt niskoilleen 10 000 eurosta. Vasta matkalla asunnolle hän tajusi, että tosi on kyseessä.

Viisikko majaili ennen murhayritystä asunnossa Espoossa, jossa valmistettiin myrkkyliuos. Asunnon haltija sai vuoden ehdollista avunannosta murhan yritykseen.

Tuomitut määrättiin maksamaan uhrille 11 000 euron korvaukset kärsimyksestä, kivusta ja särystä sekä tilapäisestä haitasta. Aamulehti

Ei kommentteja: