torstai 26. heinäkuuta 2007

Supo myöntää omistavansa Rosenholz-tiedot!


Ihme soutamista ja huopaamista Stasilistoissa, tai Rosenholz-korteissa, joiksi näitä nyt halutaan nimittää, ehkä kansan hämäämiseksi?

Suojelupoliisi myöntää, että se omistaa niin sanotun Rosenholz-aineiston tiedot mutta ei alkuperäistä aineistoa. Entisen Itä-Saksan laajaan vakoilutoimintaan liittyvän aineiston väitetään sisältävän tietoja suomalaisten osallisuudesta vakoiluun.

Käytännössä se tarkoittaa, että Supo tietää tarkasti, mitä kohuttu aineisto sisältää.

Apulaispäällikkö Petri Knape sanoo STT:lle, että tiedot ovat olleet Supon hallussa 1990-luvulta asti. Tiedot ja aineisto liittyvät DDR:n vakoilutoimintaan.

Sisäasiainministeri Anne Holmlund (kok.) kiisti tänä aamuna Ylen aamu-TV:ssä, että Supolla olisi kyseisiä tiedostoja hallussaan. Holmlundin mukaan suojelupoliisilla on kuitenkin hallussaan aineistoa, joka vastaa osittain tietosisällöltään Rosenholz-aineistoa. Holmlund ei ole valmis julkistamaan aineistoa, koska sitä sitoo luovuttajalle annettu salassapitolupaus.

Aamulehden mukaan suojelupoliisi on antanut kahta erilaista tietoa suomalaisvakoojia koskevasta tiedusteluaineistosta.

Aamulehti on aiemmin kertonut, että Supo ja hallituksen keskeiset ministerit sopivat keväällä 2000, että niin sanottu Rosenholz-arkisto avataan tutkijoiden käyttöön. Suojelupoliisi ei kuitenkaan noudattanut linjausta.

Arkistoa käytettiin sittemmin, kun Alpo ja Jukka Rusia epäiltiin vakoilusta DDR:n hyväksi.

Rosenholz-aineisto on länsitiedustelulta saatua vakoojakorttiaineistoa, joissa on 186 nimeä. Joukossa arvioidaan olevan muutamia suomalaisia.

IS-Aamulehti-STT-YLE

Ei kommentteja: