torstai 26. heinäkuuta 2007

Ei enää löydykään listaa?

Nyt nämä oligarkit hämmentävät lisää Stasilista-soppaa:

Entisen Itä-Saksan laajaan vakoilutoimintaan liittyvän aineiston väitetään sisältävän tietoja suomalaisten osallisuudesta vakoiluun. YLEn Aamu-TV:n haastatteleman Holmlundin mukaan suojelupoliisilla on kuitenkin hallussaan aineistoa, joka vastaa osittain tietosisällöltään Rosenholz-aineistoa. Holmlund ei ole valmis julkistamaan aineistoa, koska sitä sitoo luovuttajalle annettu salassapitolupaus.

Aamulehden mukaan suojelupoliisi on antanut kahta erilaista tietoa suomalaisvakoojia koskevasta tiedusteluaineistosta. Ulkoministeri Ilkka Kanervalle (kok.) ja sisäasiainministeri Anne Holmlundille kerrottiin, ettei suojelupoliisilla ole hallussaan ns. Rosenholz-aineistoa. Valtion asianajajan Aarno Arvelan mukaan Supo on kuitenkin myönsi Alpo Rusin oikeudenkäynnissä, että sillä on kyseinen tiedusteluaineisto hallussaan.

Aamulehti on aiemmin kertonut, että Supo ja hallituksen keskeiset ministerit sopivat keväällä 2000, että niin sanottu Rosenholz-arkisto avataan tutkijoiden käyttöön. Suojelupoliisi ei kuitenkaan noudattanut linjausta.

Arkistoa käytettiin sittemmin muun muassa Alpo ja Jukka Rusia vastaan nostetuissa vakoilusyytteissä.

Rosenholz-aineisto on länsitiedustelulta saatua vakoojakorttiaineistoa, joissa on 186 nimeä. Joukossa arvioidaan olevan muutamia suomalaisia.

Hautala: Kuurupiilon Stasi-aineiston ympärillä loputtava

Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Heidi Hautala haluaisi vihdoin päättää Stasi-aineiston ympärillä pyörivän kuurupiilon. Hautalan mukaan aineisto tulisi ensi alkuun antaa tutkijoiden haltuun. Sen sijaan eduskunnan puhemies voisi alkaa järjestää suojelupoliisin valvontaa uuteen malliin.

- Nyt ei ole muuta ulospääsyä kuin toteuttaa se yhä laajemmin esiin nostettu ajatus, että kaikki tieto mitä suomalaisilla viranomaisilla, valtioneuvostossa, Supossa ja mahdollisesti muualla on, annetaan pätevän asiantuntijaryhmän arvioitavaksi ja tehdään siitä johtopäätökset, Hautala sanoi YLEn Ykkösaamun haastattelussa.

YLE Uutiset

Ei kommentteja: