sunnuntai 29. heinäkuuta 2007

Kirkko lain yläpuolella?


Suomen luterilainen kirkko on mennyt hyysäämispolitiikassaan yli hilseen. Kirkko, jonka pitäisi puolustaa suomalaisia arvoja, puolustaa nyt joidenkin muiden uskontojen ja maiden arvoja ja puolustaa joitain karkotettaviksi tuomittuja. On mennyt maailma tolaltaan, totisesti!

Ekumeenisen neuvoston turvapaikkaohjeet ovat jo johtaneet käytännön toimiin. Kahdessa seurakunnassa on annettu turvapaikka karkotuspäätöksen saaneille naisille.

Nyt ohjeet ovat saaneet kovaa kritiikkiä osakseen. Tunnettu oikeushistorian professori Jukka Kekkonen pitää kavahduttavana, että kirkko asettuu ohjeissaan lain yläpuolelle.

Kekkosen mukaan Kirkko turvapaikkana-oppaasta tulee mieleen kansalaistottelemattomien tai radikaalien ryhmien käsikirja.

Kirkko pysyy ohjeidensa takana

Ylen radiouutisten haastattelema Porvoon piispa ja eduskunnan lakivaliokunnan entinen jäsen Gustav Björkstrand ei ylläty Kekkosen kritiikistä. Björkstrand myöntää, että osa sanavalinnoista voi saada oikeusoppineet reagoimaan.

Lainsäädännön hyvin tuntevan Björkstrandin mielestä lait ja niiden soveltaminen voivat joskus olla eettisesti niin vääriä, että kansalaistottelemattomuus on hyväksyttävää.

- Pidän hyvin tärkeänä, että lakeja noudatetaan yleensä. Mutta on myös erittäin tärkeätä, että kuunnellaan omantunnon ääntä silloin, kun ihminen on todellisessa hädässä ja häntä on välttämättä autettava. Sitä kautta voidaan pyrkiä - ei ainoastaan tämän yksittäisen ihmisen auttamiseen, vaan myös lakien ja käytännön muuttamiseen, Björkstrand pohti Ylen radiouutisissa.

Björkstrandin mukaan on hyvä, että asiasta käydään periaatteellista keskustelua ja lainsäädäntöä tarkastellaan myös lähimmäisenrakkauden näkökulmasta.

YLE Uutiset

Ei kommentteja: