perjantai 11. huhtikuuta 2008

”Romaneille samanlaiset vaatimukset kuin muillekin”


Itä-Suomen romaniasiavaliokunnan jäsen Unelma Kuokkanen tuulettaa pölyyntyneitä käsityksiä oikein kunnolla! Romanit saisivat hänen mielestään oppia elämään ihmisiksi, jottei syrjintää tapahtuisi. Tätähän moni on yrittänyt jo vuosikausia sanoa ja toitottaa, mutta hyysärit vastustavat ja romanit, kun ei kerran mitään tarvi tehdä elääkseen, tietenkin käyttävät tilaisuutta hyväkseen, sehän on selvä! Samaan syssyyn vaadin myös samanlaisia vaateita myös somaleille ja muille maahanmuuttajille!

Joensuu
Arttu Käyhkö

Yleisestä oppivelvollisuudesta huolimatta vain noin 75 prosenttia romaninuorista käy peruskoulun loppuun - ammattiin valmistuu vielä harvempi. Ongelma tiedostetaan, ja tilanne on ollut jossain määrin paranemaan päin, mutta työsarkaa riittää.

Itä-Suomen romaniasianvaliokunnan jäsenenä vuodenvaihteessa aloittanut kontiolahtelainen Unelma Kuokkanen syyttää romaninuorten heikosta koulutuksesta yhteiskuntaa, joka päästää romanit liian helpolla.

– Romanit ovat samanlaisia suomalaisia kuin muutkin, ja heille pitää olla samanlaiset vaatimukset, Kuokkanen sanoo.

Kuokkasen mielestä paapominen jatkuu aikuisiällä, mikä passivoittaa romaneja entisestään.

– Elämä on niin helppoa, ettei tarvitse etsiä töitä. Mennään vaan sossuun ja otetaan sieltä rahaa. Jos romanit käyttäisivät älykkyyttään oikein, meillä olisi eduskunnassakin oma edustaja.

Tiistaina vietettiin Kansainvälistä romanipäivää. Karjalainen

Ei kommentteja: