tiistai 8. huhtikuuta 2008

Intialaismies tuomittiin laittoman maahantulon järjestämisestä ehdolliseen vankeuteen


Tämäkin uutinen oli saanut Hesarissa toisenlaisen sävyn. Syyttäjä ja rajavartiolaitos olivat tehneet oikein viran velvoittamalla tavalla ja haastaneet kaksi intialaista oikeuteen ihmiskaupasta, mutta Vantaan käräjäoikeus tuomitsikin valtion korvauksiin, huomioimatta lainkaan, tai hyvin vähän faktoja, joita em. viranomaiset esittivät. Ja nyt sitten Hyysärin toimittaja repi allaolevan uutisoinnin tästä! Voi hyvänen aika sentään. Selvä signaali annettiin taas maailman rikollisille maahanpyrkijöille, että Suomeen vaan, sieltä saa omaisuuden, kun pelaa korttinsa oikein. Kyllä se on omaisuus, nuo korvaukset, joillekin!


Suomen valtio on joutumassa käräjille vastaamaan kahden törkeästä ihmiskaupasta syytetyn intialaistaustaisen veljeksen korvausvaatimuksiin syyttömänä vangitsemisesta.

Pitempään sellissä istunut mies vietti kaltereiden takana 106 vuorokautta ja hänen veljensä 84 vuorokautta.

Vantaan käräjäoikeus hylkäsi kaksikon ihmiskauppasyytteet viime heinäkuussa.

Oikeussalissa ei löytynyt mitään näyttöä rajavartiolaitoksen ja syyttäjän epäilyille, että veljekset olisivat erehdyttäneet ja uhkailleet intialaismiehen Suomeen työskentelemään ilman palkkaa torikaupassa ja ravintolassa 2005–2007.

Vapauttava tuomio on jo saanut lainvoiman, koska kukaan ei valittanut siitä hovioikeuteen.

Miehet jättivät valtiolle korvausvaatimukset. Kauemmin sellissä istunut vaati 43 200:aa euroa ja lyhyemmän ajan istunut 25 200:aa euroa.

Valtiokonttori arvioi kaksikon kokemat kärsimykset selvästi pienempien summien arvoisiksi. Kauemmin istunut saa 8 080 euroa ja vähemmän istunut 12 600 euroa korvauksia.

Edellinen saa siten 75 euroa yhdeltä sellivuorokaudelta ja jälkimmäinen 150 euroa. Valtio korvaa syyttömästi vangituille keskimäärin sata euroa päivältä.

Kauemmin istuneen korvauksia pienensi tiettävästi se, että hänet tuomittiin samassa oikeudenkäynnissä laittoman maahantulon järjestämisestä 60 päiväksi ehdolliseen vankeuteen.

Mies oli lähettänyt turistiviisumihakemusta varten kutsun, vaikka hän tiesi, että kutsuttava intialaismies aikoi jäädä Suomeen.

"Aiomme haastaa valtion oikeuteen. Korvaukset ovat aivan minimaaliset", veljesten asianajaja Risto Lehtonen kertoo.

He aikovat vedota kanteessaan siihen, että vangitut ovat perheellisiä miehiä, joista toisella on kaksi pientä lasta ja toisella yksi kouluikäinen lapsi.

"Koko tapahtuma oli väärinkäsitysten summa", asianajaja Lehtonen huomauttaa.HS

2 kommenttia:

Arvo Suomalainen kirjoitti...

Kiitos kommentoinnista, erittäin hyviä linkkejä ja kommentteja1 Thanks for intresting for my blog!

Anonyymi kirjoitti...

Voisiko se olla kunnossa, että panen asia tässä minun pieni henkilökohtainen blogi, jos lähetän viittaus tähän verkkosivu?