lauantai 26. heinäkuuta 2008

Missä muslimi, siellä ongelma!


Norjassakin ollaan havahtumassa muslimiongelmaan. Paikalliset hyysärit ihmettelevät kilpaa, miten tässä näin pääsi käymään, kun tsetseenit hyökkäsivät pakolaiskeskukseen kepein, puukoin ja rautatangoin. Useita ihmisiä vietiin sairaalaan vakavasti loukkaantuneina. Näin siis Norjassa, koskahan meillä Suomessa? Tosin eihän siitä kauan ole, kun maahanmuuttajat hakkasivat rautatangoin suomalaisen Kontulassa.

Ainakin 23 ihmistä joutui myöhään torstaina sairaalaan Vålerissa Norjassa pakolaisten vastaanottokeskuksessa, kun siellä käytiin

Oletettavasti hyökkääjät saapuivat keskuksen ulkopuolelta.

Norjan viranomaisten mukaan tappelu on pahin mitä koskaan on koettu maan pakolaisten vastaanottokeskuksessa. Poliisi pidätti perjantaina viisi tshetsheeniä, joiden epäillään osallistuneen hyökkäykseen.

Norjalaisten lehtien tietojen mukaan tappelun perimmäinen syy oli tshetsheenien ja kurdien välille syntynyt pieni riita. Illalla arviolta 40-50 tshetsheenimiestä hyökkäsi rautatangot ja veitset aseinaan kurdien kimppuun.

Suunniteltu tarkasti

Våler sijaitsee Oslosta itään Østfoldin maakunnassa Ruotsin rajan tuntumassa. Vålerin kunnanjohtajan Kjerstin Wøyen Funderudin mukaan joukkotappelu oli etukäteen tarkoin harkittu.

- On täysin mahdotonta, että tuollainen tappelu syntyisi ihan spontaanisti pakolaisten vastaanottokeskuksessa. Kyllä tappelu oli selvästi suunniteltu etukäteen, Wøyen Funderud sanoi Aftenposten-lehdelle.

- Kunnan, pakolaiskeskuksen ja muiden asianosaisten edustajat pitävät illalla kokouksen, jossa he pohtivat syntynyttä tilannetta, kunnanjohtaja kertoi päivällä.

Pakolaiskeskuksen johtajan Ole Morten Lyngin mukaan hyökkääjät tulivat keskuksen ulkopuolelta.

- Tappelun aloittajat eivät ole keskuksen asukkaita. Ainakin 40 tshetsheeniä hyökkäsi tänne teräsputkien ja muiden aseiden kanssa. He käyttivät myös veitsiä hyökätessään huoneissa olleita pakolaisia vastaan, Lyng totesi.

Osa uhreista jouduttiin viemään hoitoon ambulansseilla. Lyngin mukaan koko kähinän alku oli edellispäivän riita kahden pakolaiskeskuksen asukkaan välillä.

- Luultavasti riidan toinen osapuoli soitteli ulkopuoliset paikalle.

Norjan pakolaisvirasto UDI pitää tapausta hyvin vakavana.

- Ei Norjassa tällaista tapahdu joka päivä, hämmästeli UDI:n tiedotuspäällikkö Agnar Kaarbø Verdens Gang -lehdessä.

Ongelmia jo 2005

Vålerin keskuksessa syntyi ongelmia jo vuonna 2005. Tuolloin joukko tshetsheenipakolaisia otti käyttöön islamin sharia-lain ja yritti pakottaa muut keskuksessa asuvat sharian noudattamiseen. Aftenpostenin mukaan alueen asukkaat ovat valittaneet jatkuvista tappeluista, murroista ja pyörävarkauksista.

Kahakka sattui aikaan, jolloin Norjan oikeistolaisen edistyspuolueen kannatus on noussut maan suurimmaksi, ohi jopa työväenpuolueen. Siv Jensenin johtama puolue tunnetaan muukalaisvastaisuudestaan.

Norjassa on silti pohdittu, olisiko Jensenin puolueesta vihdoin hallituspuolueeksi syksyn 2009 vaalien jälkeen, jos menestys vaaleissa on hyvä.

Joukkotappelu

Kahakka juonsi todennäköisesti juurensa keskiviikkoillan sanaharkasta Vålerin kahden pakolaisasukkaan välillä.

Tshetsheenimiesten joukko

hyökkäsi putkin ja veitsin aseistautuneena torstai-iltana keskukseen. Poliisi pidätti perjantaina hyökkäyksestä epäiltynä viisi tshetsheenimiestä.

Ainakin 23 keskuksen asukasta joutui sairaalaan.

Keskus pohtii nyt, pitäisikö alueen poliisivartiointia lisätä.

Norjan työ- ja kotouttamisministeriön mukaan syylliset voidaan karkottaa Norjasta.

Esa Järveläinen

Aamulehti

Ei kommentteja: