maanantai 21. heinäkuuta 2008

Mikä on yhteiskuntapoliittinen syy 14-vuotiaan murhaan?


Kyllä taas viranomaiset antavat ihmeellisiä lausuntoja lehtiin. Mikä voi olla yhteiskuntapoliittinen syy murhaan? Onko se se, että murhaaja on maahanmuuttaja? Vai onko se se, että murhaaja on mielisairas? Molemmissa tapauksissa syy on yksinomaan viranomaisten! Viranomaiset, jotka syyllistyvät rikollisten maahanmuuttajien hyysäämiseen, on heti erotettava virastaan. Heti tulee mieleen Astrid Thors, Anne Holmlund, etc. Jos viranomainen on syyllistynyt mielisairaan vapaalle päästämiseen, tai jos viranomainen ei ole ottanut hälytysmerkkejä todesta keskusteluissaan mielisairaan kanssa, on erotettava välittömästi virastaan! Näin viranomaisetkin oppisivat, kuinka heidänkin teoillaan on syy ja seuraus!

Keravan Savion 14-vuotiaan teinitytön puukotuksesta epäilty 18-vuotias mies oli pyöräillyt surmapaikan läheisyydessä jo kolme tuntia ennen veritekoa. Mies on nähty lauantaina illalla jo kuuden aikaan tapahtumapaikan liepeillä. Surma tapahtui kello 21 jälkeen.

- Miehellä oli ollut surmaamisaikeita, ja ainakin yksi syy pyöräilyyn on ollut mahdollisen uhrin etsiminen, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja Anssi Murto.

Murron mukaan mikään ei viittaa siihen, että epäilty olisi tuntenut koripallokentällä harjoittelemassa olleen 14-vuotiaan uhrinsa.

- Hän on luultavasti valikoinut uhrinsa sillä perusteella, että mahdollisimman vähän vastarintaa on odotettavissa, Murto sanoo.

Epäilty kertoi poliisille jo alustavissa kuulusteluissa surmasta varsin yksityiskohtaisesti. Maanantain aikana tekoa alettiin tutkia tapon sijasta murhana.

Poliisi vaitonaisena motiivista

Murron mukaan kuulusteluissa on tullut esille myös mahdollinen motiivi, mutta siitä poliisi on vielä vaitonainen.

- Epäilty on antanut itseensä henkilökohtaisesti liittyvän syyn, josta voi käydä yhteiskuntapoliittista keskustelua. Tämä ei silti varmasti ole ainoa syy, vaan tapaus on monen syyn yhteissumma, Murto muotoilee.

Hän korostaa, ettei tekoon liity mitään ideologiaa, kuten esimerkiksi Jokelan koulusurmiin. Viitteitä siitä, että epäilty olisi kertonut aikeistaan esimerkiksi netin keskustelupalstoilla, ei ole löytynyt.

Poliisi uskoo miehen palanneen surmatyön jälkeen kotiinsa, jossa hän asuu vanhempiensa kanssa. Murron mukaan vanhemmat eivät olleet epäilleet pojallaan olleen osuutta puukotukseen, ennen kuin poliisin tuli hakemaan tätä sunnuntai-iltana. Hän ei tehnyt pidätettäessä vastarintaa. Poliisin mukaan epäilty ei ollut myöskään yrittänyt esimerkiksi hukata surmatilanteessa käyttämiään vaatteita.

Surma-ase oli tavallinen puukko. Poliisin mukaan toistaiseksi ei ole viitteitä siitä, että tekijä olisi tapahtumahetkellä ollut alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena.

Epäillyllä ei ole aikaisempaa rikostaustaa. Poliisi on kuitenkin ollut aikaisemmin tekemisissä miehen kanssa toisten viranomaisten pyynnöstä, kertoo Murto. Poliisin tietojen mukaan mies on kärsinyt aiemmin mielenterveysongelmista.

Aamulehti, STT, HEIDI VÄÄRÄMÄKI, JANNE HUUSKONEN

Ei kommentteja: