tiistai 2. syyskuuta 2008

Saataisiinko 172:lla miljoonalla jotain parannuksia aikaan suomalaisille?


Suomi, me veronmaksajat, siis Sinä ja Minä, meistä jokainen, on maksanut tuota summaa 32:lla €:lla, eli yhteensä 172 miljoonaa euroa on tuo eliitin harrastus meille maksanut! Olisiko tuolla maksulla vaikkapa parantanut esim. sairaanhoitoa, joka tarpoo syvässä suossa rahapulan vuoksi. Tuo summa on siis muualle maksettua ylimääräistä veroa. mutta kertokaapa minulle, miten valtionvarainministeriön laskelmat heittävät noin paljon, kun alkuperäisten laskelmien mukaan olisimme joutuneet maksamaan 400 milj. euroa?

EU-lasku jäi odotettua pienemmäksi

Julkaistu: 17:14


Euroopan unionin laajentumisesta Suomelle aiheutunut lasku on jäänyt odotettua pienemmäksi.

Suomen laskennallinen nettomaksu EU:lle oli viime vuonna 172 miljoonaa euroa eli 32 euroa asukasta kohden. Nettomaksu oli 0,1 prosenttia Suomen bruttokansantulosta. Maksu jäi valtiovarainministeriön mukaan selvästi alhaisemmaksi kuin oli arvioitu.

Ministeriön mukaan EU:n laajentumisen vaikutukset Suomen nettomaksujen kehitykseen jäivät myös vuosina 2004–2006 arvioitua vähäisemmiksi. Vertailussa Suomi ja Irlanti sijoittuivat parhaiten suhteessa muihin saman vauraustason EU-maihin.

EU otti vuonna 2004 kymmenen ja vuonna 2007 vielä kaksi uutta jäsenmaata. Ennen laajentumista arvioitiin, että rikkaampien jäsenmaiden EU-maksut voisivat kasvaa jyrkästi. Erityisesti näin ajateltiin tapahtuvan Suomen kaltaisissa jäsenmaissa, joiden nettomaksut olivat ennen laajentumista melko vaatimattomia suhteessa maan vaurauteen.

Valtiovarainministeriön laskelmat nettomaksuista pohjautuvat EU:n komission kesäkuussa julkistamiin tietoihin unionin vuosien 2007–2013 rahoituskehyskauden ensimmäisestä vuodesta. Ministeriön mukaan aiemmin arvioitiin, että Suomen nettomaksu olisi noussut vuonna 2007 nykyrahassa noin 400 miljoonaan euroon. Se olisi ollut 0,25 prosenttia bruttokansantulosta.

Suomen maksut EU:lle ovat nousseet, mutta niitä on kompensoinut huomattava kasvu Suomen saamissa maataloustuissa.

Ei kommentteja: