keskiviikko 5. maaliskuuta 2008

Etnisiä ravintoloita kärähti ulkomaalaisten palkkasyrjinnästä


Uudenmaan työsuojelupiiri ratsasi pizzerioita ja kebab-paikkoja viime vuonna. Tuloksena saatiin runsaasti harmaata taloutta ja veronkiertoa. Minulle tämä ei olut mikään yllätys. Yllätys sen sijaan oli se, että näistä tuloksista kerrotaan ihmeen avoimesti. Tosin selityksenä ainakin Iltalehden/STT:n uutisen mukaan oli se, että etniset työnantajat tuntevat huonosti Suomen lakeja ja asetuksia. Aika siististi sanottu. Oikesti tuossa sanotaan, että etniset ravintoloitsijat rikkovat häikäilemättä lakia, mistään välittämättä, kun kiinnijäämisen riski ulkomaalaisella on häviävän pieni ja sanktiot mitättömiä.

Miksi luulette, että on niin vähän suomalaisten ylläpitämiä pizzerioita? Onko niin, että suomalaiset eivät halua tehdä töitä? Vai eivät halua ottaa riskiä? Ei todellakaan, vaan tilanne on 90-luvun laman jälkeen seuranneessa suuressa ulkomaalaisten invaasiossa johtanut siihen, että suomalaiset eivät pärjää tässä kisassa, koska ovat liian rehellisiä ja lakeja sekä verokarhua kunnioittavia. Rahoituksen puute myös vaikuttaa, koska maahanmuuttajat ovat saaneet valtiolta ja kunnilta ansaitsematonta tukea yritystensä perustamiseen ja heillä on ollut pimeää rahoitusta saatavilla, kun suomalaiset ovat joutuneet turvautumaan pankkeihin. Pankeista ei sitten olekaan herunut rahaa, kun ei ole takuita lainalle. Joten alkuperäisiä suomalaisia on syrjitty tässäkin. On myös mahdotonta kilpailla etnisen yrittäjän kanssa rehellisin keinoin, kun toinen yritys ei maksa veroja, ei henkilökunnan sosiaaliturvamaksuja ym. Ei ihme, että noutotukkujen pihoilla näkee mersuilla ajavia pizzapoikia, kun suomalainen pienyrittäjä tulee sinnekin vanhalla ruosteisella mazdalla. Olen tässä blogissa aiemminkin kertonut näiden etnisten ravintoloiden kassanohilyönneistä, ym. muusta vilpistä, tämä nyt julkaistu uutinen on vain jäävuoren huippu. Ja paljonko Suomesta lähtee rahaa ulos kymmenysjärjestelmistä, eli jokainen näistä kebab-paikoista lähettää rahaa yrittäjän kotimaahan. Se kaikki raha on pois suomalaisesta kansantaloudesta ja tästä ei yksikään viranomainen hiiskahda sanaakaan!

4.3.2008 21:05

Uudenmaan työsuojelupiiri on löytänyt yhä runsaasti puutteita ravintoloiden ulkomaalaistyöntekijöiden palkkauksessa.

Työsuojelupiirin tarkastajat tekivät viime vuonna 200 tarkastusta ravintoloihin ja kahviloihin.

Näistä 80:ssä työskenteli ulkomaalaisia. Noin 50 kohteista oli etnisiä pikkuravintoloita. Yleisin laiminlyönti ulkomaalaisten työntekijöiden kohdalla liittyi palkkaan, joka oli alle alan vähimmäispalkkojen.

Tarkastusten perusteella työnantajat tuntevat huonosti ulkomaalaislain velvoitteita. Tarvittavia papereita löytyi vain joka toisesta tarkastetusta paikasta.

Työsuojelupiiri teki poliisille viime vuonna kymmenen esitutkintailmoitusta, joissa työantajan epäiltiin syyllistyneen työrikokseen.

Ei kommentteja: