perjantai 12. joulukuuta 2008

Astrid Thors ja muut de Dorka


Astrid Thors esitti lakialoitteessaan, että meille Suomeen on syytä ottaa kaikki kynnellekykenevät maahanmuuttajat. Toteutuessaan, tuo lakialoite antaa kaikille maahanhaluajille täysvertaiset kansalaisuusoikeudet. Mitäkö se tarkoittaa suomeksi sanottuna? No se tarkoittaa sitä, että jos olet jostain karkoitettu rikollinen, tai muuten vaan karkoitettu, voit täysillä kansalaisuusoikeuksilla ja etuuksilla muuttaa Suomeen. Ja se taas tarkoittaa sitä, että voit saada ja ohittaa suomalaisen sosiaaliturvajonossa. Olethan silloin muualta tullut, eli tärkeämpi, kuin alkuperäinen suomalainen!

- Suomeen muutti viime vuonna ennätysmäärä ulkomaisia työntekijöitä. Kasvu jatkuu tänä vuonna, mikä on väestökehityksen kannalta hyvä asia. Suomi tarvitsee maahanmuuttajia. Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, että meidän pitää kantaa kokonaisvastuu uusista asukkaistamme. Meidän pitää huolehtia siitä, että heille on tarjolla työtä, koulutusta ja palveluita ja että yhteiskuntamme kohtelee heitä yhdenvertaisina kansalaisina. Erityisesti meidän pitää kantaa vastuuta maahanmuuttajanuorista, jotta he eivät syrjäytyisi, totesi maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors esitellessään torstaina 18.9. ensi vuoden talousarvioon liittyviä maahanmuuttoasioita.

Sisäasiainministeriön vuoden 2009 talousarviossa on tavoitteena, että maahanmuuttajien koko koulutusjärjestelmä vastaa sekä laadullisesti että määrällisesti yksilöllisiä tarpeita. Tavoitteena on, että maahanmuuttajien työttömyys puolittuu vuoteen 2012 mennessä. - Siksi olen nimittänyt selvitysmies Arajärven, joka kotouttamislain valossa tarkastelee ulkomaalaisten työllistymisen esteitä, Thors painotti.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että pääkaupunkiseudulle, Turun seudulle ja muille merkittäville maahanmuuttoalueille laaditaan yhdessä valtion ja seudun kuntien kanssa pilottiohjelma maahanmuuttajien kotouttamisen ja työllistymisen edistämiseksi. Tavoitteena on toteuttaa hallitusohjelman mukainen pilotti vuosina 2009 ja 2010. Helsingin, Vantaan, Espoon, Tampereen ja Turun kaupungit ovat valmistelleet esityksiä uusiksi, nykyisiä toimenpiteitä täydentäviksi käytännöiksi.

- Hallinnossa olemme vakuuttuneita – ja moni tutkimus viittaa siihen, että tarvitsemme uusia toimintatapoja, jotta voimme ehkäistä syrjäytymistä. Ilman voimavaroja tämä ei onnistu.

- Eduskunta on hyväksynyt, että Suomen pakolaiskiintiö on 750 henkilöä ja myös yksimielisesti esittänyt, että kiintiön tulisi olla 1 000 henkilöä. Tilanne on kuitenkin käymässä kestämättömäksi, koska on vaikeuksia löytää riittävästi kuntapaikkoja. Korvaukset kunnille ovat nyt samalla tasolla kuin 1990-luvun alussa, jolloin korvausjärjestelmä sai nykyisen muodon. Korvausten alhaisuus on varmaan osa syynä siihen, että 240 myönteisen päätöksen saanutta aikuista turvapaikanhakijaa ja 75 pakolaiskiintiössä vastaanotettua pakolaista odottavat turhaan kuntaan sijoittamista, sanoi Thors.

18.09.2008, Sisäasiainministeriön tiedote kansalaisille